Ägg med Bregott med havssalt och grekisk yoghurt




En ny frukostfavorit hos mig är ägg med Bregott med havssalt och till detta grekisk yoghurt. Bregott med havsalt är världens godaste smör! Tar en klick på ägget och mosar alltsammans. Grekisk yoghurt är mycket lik den turkiska yoghurten i smaken, men lite lenare tycker jag. Bra att det finns ett lika fett alternativ att variera med. Den grekiska yoghurten innehåller lite mer kolhydrater än den turkiska. Den grekiska har 5,8 kolhydrater/100 g och den turkiska har 5, 1 kolhydrater/100 g.


Bild från arla.se




Bild från lindahlfood.se

Ädelostpaj




Mmm! Paj med sallad är kalasgott! Denna ädelostpaj är LCHF rätt igenom med ett undantag: Den innehåller 1 dl havrekli (41 g kolhydrater/100 g.) Det tycker jag att det är värt. (Och bättre än mjöl i alla fall.) Havrekli är hälsosamt på så sätt att det innehåller mycket löslig kostfibrer av typen betaglukan, som kan bidra till att sänka kolesterolnivårer i blodet. Havrekli har också fördelen att ha en riktigt fin smak, inte minst i kombination med sojamjöl!



Ädelostpaj:

Pajskal:

  • 2 dl sojamjöl
  • 1 dl havrekli
  • 100 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp sojamjöl och ahvrekli och lägg i smöret. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Picka skalet med en gaffel och förgrädda i 10 min. Sänk ugnen till 175 grader. (Förberedelse inför gräddningen.)

Fyllning:

  • 140 g ädelost
  • 1 dl crème fraîche
  • 250 g keso naturell
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • peppar och lite salt
Kör ädelost, crème fraîche, keso och äggulor i en matberedare. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. Smaksätt med peppar och lite salt. Häll blandningen i pajskalet. Grädda i ugn vid 175 grader i ca. 30 min eller tills fyllningen känns fast. Servera pajen med en sallad.

Recept på pajskal från boken: LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson
Recept på fyllning: Min mamma Gunilla




Powerwalk 45 minuter




Idag var det bra fart i benen, värmen till trots!


Thaisoppa med lyxräkor




Jag tycker att de flesta av Keldas färdiga soppor är väldigt goda! Smidigt att bara tillsätta vad man själv önskar ha i. I thaisoppan till lunch lade jag i lyxräkor. Soppan innehåller 7 g kolhydrater/100 g, vilket ju är relativt ok. Dock alldeles för lite fett i den (4%). Kanske den skulle bli ännu godare (och givetvis mer LCHF) om man tillsätter en skvätt grädde under uppvärmningen... Ett ägg till soppan är inte fel om man vet med sig att man behöver stå sig ett tag.





Bild från kelda.se

Hamburgare med oopsies



Hemma hos oss avslutade vi veckan med hamburgare. Alltid lika gott! Vi stekte burgarna och lade på cheddarost mot slutet. Ordinarie tillbehör är alltid sallad, tomat, saltgurka, Kavlis Amerikanska dressing och guacamole för min del. Till detta har jag de eminenta (väldigt mättande!) oopsiebröden som hamburgerbröd. Klart att man vill kunna äta sin hamburgare med händerna!



Guacamole:

  • 2 avokados
  • en klick turkisk yoghurt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • lite lime
  • ett par droppar tabasco
  • salt
  • färskmalen svartpeppar
Mosa för hand eller mixa avokadon. Blanda samman alla ingridienser.

Recept: Eget


Oopsies:

6–8 stycken

  • 3 ägg
  • 100 g philladelphiaost
  • en nypa salt
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver

Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar. Vispa sedan gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande. Vänd sedan ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna. Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.
Recept från: kostdoktorn.se


Powerwalk 47 minuter




Har nu lärt mig "print screena" med min iPhone, så slipper ta kort min iPhone! Gick en av mina standardrundor på Pansarvallen. Skön, solig promenad med knän som mådde bra! *peppar, peppar*





Midsommarlunch



Ok, midsommarlunch kanske ska ätas på midsommarafton eller möjligtvis på midsommardagen och inte idag... Men den som väntar på nåt gott! Gott och fräscht så det räcker och blir över! Både matjesillen och senapssillen innehåller 12 g kolhydrater/100 g, vilket ändå får lov att vara ok. Köttbullarna är Dafgårds nötköttbullar (brukar göra egna men ibland är det gött att slippa rulla) som har hög kötthalt och 8 g kolhydrater/100 g. Snurrade ihop några mumsiga ostrulla (Västgötakloster) för att höja upp fetthalten.




Fläskfilé med sallad och bearnaisesås




Midsommaraftonens fest ledde till att vi inte var alltför sugna på att stå och laga mat i köket igår. Att slappa var högsta prioritet! Därför köpte vi god hämtmat. Jag gjord en specialbeställning i form av fläskfilé med sallad och bearnatisesås. Ursäkta den urdåliga bilden...




Gräddig broccolisoppa




Denna soppa är det andra gången jag gör sedan jag började äta enligt LCHF. Mmm. Den är perfekt lunchmat. Väldigt god och snabblagad!



Gräddig broccolisoppa:

  • 2 pkt bacon
  • ett gäng färska champinjoner
  • en klick tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 2, 5 dl grädde
  • 5 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • färsk basilika
  • vitpeppar
  • rikligt med broccoli
Skär två paket bacon i bitar och stek i en kastrull. Häll i skivade färska champinjoner efter en stund. Bryn ordenlitg. Tryck i en klick tomatpure och en hackad lök i slutet, låt bryna med en stund. Häll sedan i 2,5 dl grädde, 5 dl vatten och 1 hönsbuljongtärning. I med vitpeppar och hackad basilika och låt sedan koka ihop. Smaka av. Strax innan servering häller du i rikligt med broccoli som enbart ska bli varm för att behålla sin krispighet.
Upp i tallriken o mal lite svartpeppar över det sista.

Recept från: Min svägerska Marie

Fläskfilé med sås och ugnstekta grönsaker



Är inne i en period då jag är extra förtjust i fläskfilé! Middagen igår blev mumsig med sina fina smakkombinationer som för tankarna (smaklökarna?) till Medelhavet.



Fläskfilé med sås och ugnstekta grönsaker:

4 personer

Kött och sås:
  • 500 g fläskfilé
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör att steka i
  • lite salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk rosmarin
  • ca 3 dl grädde
  • 2 tsk fransk senap
  • 1/2 köttbuljongtärning

Ugnstekta grönsaker:
  • 2 squasch
  • 2 rödlökar
  • hela vitlöksklyftor
  • ca 2 tsk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Börja med grönsakerna: Sätt ugnen på 225 °. Skär alla grönsaker i bitar eller klyftor. Lägg smöret i en liten långpanna och låt det smälta i ugnen. Ta ut långpannan. Lägg i grönsakerna, krydda och vänd runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Skär köttet i skivor. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Vispa ihop grädde, vitlök och senap. Häll det bredvid köttet i pannan och smula i buljongtärningen. Låt det koka några min. Servera med grönsakerna och gärna Apetina classic ost (har goda medelhavssmaker).

I orginalreceptet smaksätts såsen med 1 msk persilja, något vi tyvärr glömde. Tror det hade varit jättegott!

Inspiration från recept på: arla.se


Bild från arla.se



Tacogömma




Tacos strax före jag for på semester till Nice (resan har varit toppen!) och tacos direkt när jag kommer hem... Ja, vad ska man säga, tacos är gott!

I Nice (1 vecka) har jag "fuskat" med kosten och det märks både på vikten och midjemåttet, vilket inte var förvånande. Dock tror jag att det är en hel del vätska som samlats. Jag tycker att det hittils har varit lätt att ställa om till LCHF sedan jag kom hem, har (ännu) inte saknat kolhydraterna i vare sig kropp eller knopp.

Denna tacogömma, som vi åt till middag igår, ligger något högt på kolhydrater pga. tacokryddan. Att de nödvändigtis ska behöva stoppa i socker i den... Det viktiga är att man är medveten om det och därför inte äter det alltför ofta tänker jag.


Bild från meterobloggen.se (Jag glömde ta kort på maten igår.)


Tacogömma:

4 personer (väl tilltaget)

  • 1 burk crème fraîche
  • 200 g Philladelphiaost
  • 2 ägg
  • Blanda/vispa ihop. Häll i botten på en stor ugnsform.

  • 500 g nötfräs
  • 1 gul lök
  • smör att steka i
  • 1 paket krossade tomater
  • 2 påsar tacokryddmix (jag gillar hetta och brukar ta 1 påse vanlig och 1 påse "hot")
  • Ev. lite salt & peppar
Bryn lök och köttfärs. Tillsätt krossade tomater och kryddmix samt salt & peppar vid behov. Låt puttra en stund. Häll sedan detta över ost/äggsmeten.

  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • riven ost
Hacka paprikan och strö den över köttfärsen. Strö slutligen över den rivna osten. Gratinera i 225 grader i ca. 15 (tills gratängen fått fin färg). Servera med en grönsallad.

Recept från: Min svägerska Anna

Tacos ikväll och Nice imorgon




Vi gjorde tacos till middag ikväll. Jag fattar inte riktigt hur det kan vara så barnsligt gott, men det är det. Självfallet äter jag min tacos utan bröd, hårda som mjuka. Jag gillar att ha créme fraiche chili paprika till min tacos. Hade jag även ikväll, fast det syns inte på bilden.




Bild från arla.se


Jag kommer inte att uppdatera bloggen på drygt en vecka, för imorgon bitti åker jag, min fästman och hans familj till Nice i en vecka! Titta gärna in nästa onsdag igen, då uppdaterar jag med största sannolikhet!

Au revoir!




Fläskpannkaka




Min fästman har verkligen längtat efter denna smarriga fläskpannkaka! Den blev så god senast. Vi slog till med den till lunch idag. Den går fint att frysa in, vilket gör den till bra "matlådamat". Är också busenkel att göra!


Är min fästmans tallrik. Jag äter inte lingonsylt...



Fläskpannkaka:

  • 350 g stekfläsk
  • 50 g smör
  • 8 ägg
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 250 g keso
  • 2 dl riven ost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Sätt ugenn på 250 grader. Skär fläsket i små bitar. Lägg en klick smör i en långpanna med höga kanter. (Välj en mindre form om du vill ha en högre pannkaka.) Sätt in i ugnen tills smöret smälter. Fördela fläskbitarna i långpannan coh stek dem i ugnen i ca. 10 min. Vispa upp ägg i en bunke och tillsätt grädde, keso och riven ost. Blanda ner salt och peppar och hälls meten i långpannan. Grädde pannkakan i ca. 30 min. Servera med en sallad.

Recept från boken: LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson

Ägg med keso



Det låter inte alls som en trevlig kombination, men det smakar faktiskt jättebra tillsammans: Ägg med lite salt och keso! En frukost att variera med.


Vägning och mätning




Vägde mig nu på morgonen och mätte midjemåttet. Är nöjd och glad över resultatet!

På 5 veckor har jag tappat 3 kg och 4, 5 cm i midjemått.

Har hänt mest just de senaste 1-2 veckorna, då jag ändrat en del i min kost (minskad mängd och minskade kolhydrater). Nu är jag halvvägs mitt mål faktiskt. 3 kg kvar to go!


Min kisse Felix illustrerar vikten av att dricka ordentligt med vatten
när man äter enligt LCHF. Eller i alla fall försöka dricka ordentligt...

Imorgon 5 veckor med LCHF




Jag tycker faktiskt inte att det har varit särskilt svårt att äta enligt LCHF dessa snart 5 veckor. Visst, jag måste ta kamperna med hjärnan med dess känsloliv som vill ha socker, men jag äter sig mätt på mat som smakar bra. Väldigt skönt att inte vara blodsockerkänslig längre. Dagen blir absolut jämnare och mer harmonisk!



Har dock kommit fram till att jag ätit mig för mätt. Min viktnedgång har varit väl långsam, vilket jag ser inte bara kan förklaras av att jag inte "har så många kilon som ska/måste bort". Jag har ätit för stora portioner. Kalorier är ändå kalorier. Tycker inte att det är konstigt att det skett såhär i början, lätt att ta till för att försöka stilla behov. Har minskat portinerna det senaste. Dessutom upplever jag att jag behöver tighta åt kolhydratmängden -och innehållet ytterligare. Försöker dra ned något på mängden vita mejeriprodukter, pga. dess mjölksocker. Tar minder portioner turkisk yoghurt om morgnarna tex. I början åt jag nötter eller mandlar till mellanmål varje dag, nu är det sällan jag äter dessa livsmedel.

Mitt mantra är: "Rom byggdes inte på en dag". Uthållighet är a och o för att nå fram till målet.

Viktigt är också insikten i att förändringar kan erfordras. Fungerar inte saker som förväntat finns uppenbarligen ett behov av att förändra, justera kosten.




Ser att jag har en del läsare här på min blogg. Roligt! (Bild på dig ovan) Vill tala om att jag välkomnar ett avtryck i kommentarsfältet. Kanske du har en fundering, åsikt eller en fråga till mig? Kanske du saknar något i min blogg? Gör din röst hörd, vetja!

Go'a gubbar




På torget sålde de go'a gubbar för ynka tjugo spänn idag. Gick inte att stå emot, och varför skulle jag? Jordgubbar är så himla gott! På vintern kan jag längta till denna tid då man kan mumsa färska gubbar. Ikväll blir det mys med några jordgubbar och en stor kopp Earl Grey russian thé. Så ska en kväll med regnoväder tas!




Kräftpaj




Både förr och som LCHF:are står sig matpaj som en favorit (bland andra) hos mig. I afton har jag snickrat ihop en välsmakande LCHF-paj som serveras med en kall dillsås. En försmak av sensommaren med dess kräftskivor. Åh, nu längtar jag efter kräftskiva (men sommaren får gärna gå långsamt)!

Detta pajskal tycker jag tyvärr blev sådär. / Recept nedan) Blir en lite gummiaktig konsistens i maträtter av fiberhusk, tycker jag. Inte är särskilt angenämt. Gillar inte heller smaken av fiberhusk. Här om veckan gjorde jag en räkpaj med ett pajdeg på bl.a. havrekli och sojamjöl som blev supergott! Men också mer kolhydrater pga. havrekli... Om man inte har lust att bekymra sig över kolhydraterna kan man ju alltid göra en paj utan pajskal.






Kräftpaj

Pajdeg:
  • 50 g smör
  • 1 dl kruskakli
  • 1/2 dl fiberhusk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingridienser till pajdegen och tryck ut i en pajform. Ställ i frysen i 15 min. Förgrädda pajen i 10 min.

Fyllning:
  • 3 ägg
  • 250 g keso
  • 1/2 burk créme fraiche chili och paprika
  • 170 g kräftskjärtar i lake
  • 2 1/2 dl riven Västerbottenost
Vispa upp äggen och blanda med keso, de avrunna kräftskjärtarna och den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 25 min tills den har stelnat.

Kall dillsås:
  • 2 dl turkisk yoghurt (10% fett)
  • 2 msk dill
  • en klick majonäs
  • örtsalt efter behag
Recept på pajskal från boken: LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson
Recept på fyllning och kall sås: Eget

Powerwalk 47 minuter




Äntligen slutade det åska och regna så att jag kunde bege mig ut i naturen. Dock började det regna igen efter halva rundan, men det var bara avsvalkande och skönt!

Det är så himla härligt att vara ute och powerwalka! Men tyvärr har jag nu känningar i mitt högra knä, så det är dags för några vilodagar. Vill verkligen inte att det ska förvärras, så jag måste ta det piano. Jag är så otroligt förbannad, ledsen och besviken över mina värdelösa knän. (Mina knäskålar rör sig felaktigt och skaver därför mot vävnad, vilket ger inflammation.) Dock blir jag inte lyckligare av att tänka på allt jag inte kan göra pga. mina knän, se hindren. Försöker tänka på vad jag kan göra. Jag kan vara ute och gå, i kontrollerade mängder, igen. Det var totalt uteslutet för en tid sedan. Är också lättad över att jag inte längre har konstant smärta. Vill aldrig tillbaka till det.


Low carb-bröd med gojibär




Dagens lunch skulle man basolut snarare kalla en brunch... Men idag ville jag ha något som gick att svänga ihop snabbt och lätt. Det resulterade i en skiva Low carb-bröd med mycket Bregott samt Västgöta klosterost. Till detta en äggröra på två ägg, smör, lite grädde och salt, förstås.

Low carb-brödet har god smak, är mättande och är urgott att rosta! Dessutom innehåller det en hel del linfrön, vilket ju håller magen i trim. Nackdelen med brödet tycker jag är att det innehåller lite väl mycket kolhydrater. (Bl.a. från gojibär, kruskakli, nötter och solrosfrön...) Man får käka det med måtta.




Low carb-bröd med gojibär:

1 limpa

  • 50 g smör
  • 100 gram blandade nötter, te.x. hasselnötter och mandel
  • 4 dl hela linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl torkade gojibär
  • 50 g kruskakli
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 msk malda brödkryddor
  • 1 dl créme fraiche
  • 250 g keso
  • 6 ägg
  • 2 msk solrosfrön
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Hacka nötterna grovt.. Blanda alla ingridienser utom solrosfrön i en skål och häll över blandningen i en smordbrödform. Strö över solrosfrön poch grädde brödet i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme.

Recept från boken: LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson


Ett glas rött




Njuter av ledighet och ett glas Lindemans Bin 50 shiraz. Det är tur att man kan dricka rött och vitt (torrt!) vin när man äter enligt LCHF, för jag är en riktig vinfantast!


Italiensk köttfärslimpa




Gjorde en italiensk köttfärslimpa till lunch idag. Den blev god, men den ser lite tråkig ut, då det vätskade sig mycket från kött och tomater. Problemet hade ju dock lätt kunnat åtgärdats genom att lägga upp alltsammans på ett fat när man ska servera den.



Italiensk köttfärslimpa:

  • 1 vitlöksklyfta (2 tog jag)
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 msk torkad oregano och/eller basilika
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 125 g mozzarella (jag tog mer, närmare 200 g)
  • 1 msk grön pesto
  • skivade svarta oliver
  • pinjenötter
  • coctailtomater
  • 1 rödlök (glömde jag)
  • olivolja
  • rucolasallad
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka vitlöken fint och blanda med färs, ägg, grädde, örter, salt och peppar. Skär mozzarellan i tärningar och blanda med pesto. Smörj en ugnsfast form med olja och lägg på färsblandningen. Gör ett snitt i färsen och lägg i mozzarellan. Täck över med färs coh forma till en limpa. Dela oliver och tryck ner i limpan. Strö på pinjenötter. Dela tomaterna och skiva rödlöken. Lägg detta runt köttfärslimpan och häll över lite olja. Sätt in i ugnen i ca. 25 minuter. Servera köttfärslimpan med rucolasallad.

Recept från boken:  LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson

Turkisk yoghurt med kokos




God morgon! Turkisk yoghurt med kokos är en ny kombination för mig. Smaskigt och somrigt! Äter också ett ägg med salt och dricker ett par koppar svart kaffe. Att ha grädde i kaffet (i äkta LCHF-anda) är ingenting för mig, jag vill ha mitt kaffe svart som natten.



Trädgårdsbär med vispgrädde




Det regnar och åskar ikväll. Jag har myst ner mig framför en bra serie i soffan. Nu sitter det fint med lite trädgårdsbär med vispgrädde! Garants trädgårdsbär (9 g kolhydrater/100 g) är en mycket god blandning. Inget att äta var dag, men väl till TV-seriemys.





Bild från: tyckomgarant.se

Ädelfilé




På Sveriges nationaldag bör man festa till det lite. Jag och min fästman gjorde en god fläskfilé med ädelost. Grymt god, kommer att göras igen!



Ädelfilé:

ca. 5 personer
  • smör
  • broccoli
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • fläskfilé ca. 500 g
  • 1 paket bacon
  • 1 burk créme fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • lite kalvfond/
  • lite soja (gärna Renée Voltaire Tamari)
  • 1 paket Kviblile ädelost
  • lite riven ost
  • isbergssallad
  • tomat
  • gurka
Lägg tre nävar fryst broccoli för att tina i en ugnssäker form. Bryn pressad vitlök i smör i en gjutjärnspanna. Skiva fläskfilé som du steker i smöret tills köttet är knappt färdigt. Lägg sedan fläskfilén i formen över broccolin. Stek ett paket bacon i bitar och lägg dessa över fläskfilén. Låt baconflottet vara kvar i stekpannan, rör ner en burk créme fraîche och ett par dl grädde däri. Tillsätt lite kalvfond och en aning soja för sälta samt smula ner en ädelost. Låt detta puttra ihop till en sås. Häll såsen över allting i formen och strö över lite riven ost. Gratinera i ugnen 200 grader i ca 15 minuter,  tills osten blivit gyllenbrun. Servera med en sallad.

Inspiration från recept på: lchfrecept.com




Bild från:
reneevoltaire.se

En god soja tycker jag.

Powerwalk 59 minuter




Dagens powerwalk kändes faktisk som innan jag började äta enligt LCHF. Det var med lätta steg jag tog mig runt. Kanske jag har kommit till ett stadie då min kropp anpassat sig väl till "fettdrift".  Idag gick jag ganska långt, men inga känningar i knäna. Peppar, peppar. Med mina knäproblem måste jag vara väldigt lyhörd och inte förivra mig.


Kebabsallad




Till lunch idag kommer jag att äta kebabsallad. Det är rester från gårdagen. Sedan jag blev LCHF:are blir det oftast kebabsallad när jag beställer mat från pizzerior. Inte så dumt alls!


Bild från: helenaljunggren.com

Ugnsomelett med räkor



Idag blev det ugnsomelett till söndagslunch.




Ungsomelett med räkor:

3-4 pers
  • 6 små ägg
  • 4 dl grädde
  • 2 dl västerbottenost
  • rökt skinka
  • räkor
  • salt & peppar
  • smör till formen
Smörj en ungssäker form. Lägg i skinka och räkor på botten. Vispa ihop övriga ingridienser till en äggstanning. Salta (lite) och peppra, häll sedan äggstanningen över skinkan och räkorna. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i ca 30 min.

Servera med en sallad av tomat, gurka och rödlök i olivolja, peppar och lite salt.

Recept: Eget

Powerwalk 35 minuter



Har varit ute på en varm och solig powerwalk idag igen. Skönt! Blev en kort tur, det var vad tidsplaneringen idag tillät.


Mini Babybelost




Ett bra LCHF-mellanmål tycker jag är Mini Babybelostar, "Glada kon" (eller "Galna kon" som jag felaktigt brukar säga...) Osten är smakrik, god och känns lite lyxig.



Smörstekt lövbiff med smörfrästa färska champinjoner




Gårdagens lördagsmiddag var helt i  min stil, den blev riktigt god!

Smörstekt lövbiff med smörfrästa färska champinjoner:



2 personer:
  • 4 lövbiffar
  • smör att steka i
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca. 8 stora färska champinjoner
  • ca. 1 dl grädde
  • salt & peppar
  • grovmalen svartpeppar
  • lite persilja
  • Lohmanders bearnaise (är den godaste färdiga bearnaisen!)
  • Några kvistcoctailtomater
Bryn den pressade vitlöken i rikligt med smör i din gjutjärnspanna. Lägg i champinjonerna, låt dem fräsa ordentligt. Häll sedan på lite grädde som du låter koka in. Krydda med salt & peppar samt lite persilja.

Hetta upp (en annan) gjutgärnspanna. Salta lövbiffen och peppra med grovmalen svartpeppar. Stek lövbiffen hastigt i gott om smör.

Servera med Lohmanders bearnaise och kvistcoctailtomater.

Recept: Eget



Bild från lohmanders.se

Chokladbollar á la LCHF



Min kropp trånar inte längre efter socker, den är avgiftad, men min hjärna spelar mig ett spratt. Den vill väldigt gärna ha lördagsgodis.

Jag har nu bakat chokladbollar á la LCHF. Inget att konsumera i överdrift (framför allt pga. chokladen) men lämpligt som lördagsgodis. De blev ganska smarriga!




Chokladbollar á la LCHF:
  • 100 g smör
  • ca. 100 g grovt hackade hasselnötter
  • 150 g kokos + ca. 50 g till garnering
  • 1/2 tsk vaniljpulver (pulver, ej socker!)
  • 50 g kvalitetschoklad med kakaohalt 70%
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 msk kallt kaffe
Smält chokladen och blanda den med vispgrädden och kaffet till en jämn smet. Blanda samman alla ingridienserna. Rulla till bollar och rulla bollarna i kokos. Förvara i kyl eller frys.

Inspiration från recept på: lchfrecept.com

Turkisk yoghurt och ägg



En vanlig frukost för mig är turkisk yoghurt (10% fett) med linfrön. Ibland, som idag, har jag i lite solrosfrön också. (Solrosfrön har egentligen lite för hög andel kolhydrater.) Till detta ett ägg med salt och majonäs. Jag tycker att det är barnsligt gott med yoghurt och ägg!





Förvarar mina fröer i en fin låda!

Avokado- och mozzarellasallad



Eftersom det är varmt och vi relativt snart är bortbjudna på middag passar det nu, som extremt sen lunch, bra med en enkel sallad.




Avokado- och mozzarellasallad:
  • mycket avokado
  • mycket mozzarella
  • sallad
  • tomat
  • gurka
  • olivolja
  • salt & peppar
Inspiration från recept på: spiderchick.nu

Powerwalk 43 minuter



Nu har jag, mitt vätskebälte och min iPhone varit ute på en rask, skön promenad i solskenet. Drygt 4,5 kilometer blev det idag.



I min iPhone har jag applikationen RunKeeper. Den håller koll på distans, minuter/kilometer, kilometer/timma, förbrända kalorier, karta med mera. Applikationen är dessutom gratis. Man kan ställa in att en kvinnoröst med jämna mellanrum talar om hur man ligger till, vilket roar mig.

När jag är ute och går lyssnar jag alltid på P3 eller har på någon härlig musik via Spotify. Det är ett måste och gör det hela njutningsfullt.

Sedan jag började äta enligt LCHF, vilket var för fyra veckor sedan, har jag upplevt att det är tungt att gå raska promenader. Benen är tunga, jag är seg som kola. Har förstått att det är på detta sätt för vissa, bara att härda ut!


God förmiddag och välkommen hit



Vad passar väl bättre än att börja sin blogg, liksom dagen, med frukost?

Efter en go' sovmorgon gjorde jag mig en äggröra. Den är gjord med kärlek men framför allt med mycket smör samt grädde. Hittade lite smaskig rökt skinka i kylen också.




Vart du har kommit?

Jag är en LCHF:are som heter Linda. Detta är en blogg med syftet att inspirera andra LCHF:are och de som är nyfika på denna fettrika och kolhydratsfattiga kosthållning.

Jag har börjat äta enligt LCHF för att jag vill gå ned i vikt. Att mitt blodsocker stabiliseras och att kosthållningen förebygger karies ser jag som mycket välkomna effekter jag får på köpet.

RSS 2.0