Ägg med Bregott med havssalt och grekisk yoghurt
En ny frukostfavorit hos mig är ägg med Bregott med havssalt och till detta grekisk yoghurt. Bregott med havsalt är världens godaste smör! Tar en klick på ägget och mosar alltsammans. Grekisk yoghurt är mycket lik den turkiska yoghurten i smaken, men lite lenare tycker jag. Bra att det finns ett lika fett alternativ att variera med. Den grekiska yoghurten innehåller lite mer kolhydrater än den turkiska. Den grekiska har 5,8 kolhydrater/100 g och den turkiska har 5, 1 kolhydrater/100 g.
Bild från arla.se
Bild från lindahlfood.se
Ädelostpaj
Mmm! Paj med sallad är kalasgott! Denna ädelostpaj är LCHF rätt igenom med ett undantag: Den innehåller 1 dl havrekli (41 g kolhydrater/100 g.) Det tycker jag att det är värt. (Och bättre än mjöl i alla fall.) Havrekli är hälsosamt på så sätt att det innehåller mycket löslig kostfibrer av typen betaglukan, som kan bidra till att sänka kolesterolnivårer i blodet. Havrekli har också fördelen att ha en riktigt fin smak, inte minst i kombination med sojamjöl!
Ädelostpaj:
Pajskal:
- 2 dl sojamjöl
- 1 dl havrekli
- 100 g smör
Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp sojamjöl och ahvrekli och lägg i smöret. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Picka skalet med en gaffel och förgrädda i 10 min. Sänk ugnen till 175 grader. (Förberedelse inför gräddningen.)
Fyllning:
- 140 g ädelost
- 1 dl crème fraîche
- 250 g keso naturell
- 3 äggulor
- 3 äggvitor
- peppar och lite salt
Recept på pajskal från boken: LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson
Recept på fyllning: Min mamma Gunilla
Powerwalk 45 minuter
Idag var det bra fart i benen, värmen till trots!
Thaisoppa med lyxräkor
Jag tycker att de flesta av Keldas färdiga soppor är väldigt goda! Smidigt att bara tillsätta vad man själv önskar ha i. I thaisoppan till lunch lade jag i lyxräkor. Soppan innehåller 7 g kolhydrater/100 g, vilket ju är relativt ok. Dock alldeles för lite fett i den (4%). Kanske den skulle bli ännu godare (och givetvis mer LCHF) om man tillsätter en skvätt grädde under uppvärmningen... Ett ägg till soppan är inte fel om man vet med sig att man behöver stå sig ett tag.
Bild från kelda.se
Hamburgare med oopsies
Hemma hos oss avslutade vi veckan med hamburgare. Alltid lika gott! Vi stekte burgarna och lade på cheddarost mot slutet. Ordinarie tillbehör är alltid sallad, tomat, saltgurka, Kavlis Amerikanska dressing och guacamole för min del. Till detta har jag de eminenta (väldigt mättande!) oopsiebröden som hamburgerbröd. Klart att man vill kunna äta sin hamburgare med händerna!
Guacamole:
- 2 avokados
- en klick turkisk yoghurt
- 1 pressad vitlöksklyfta
- lite lime
- ett par droppar tabasco
- salt
- färskmalen svartpeppar
Recept: Eget
Oopsies:
6–8 stycken
- 3 ägg
- 100 g philladelphiaost
- en nypa salt
- 1/2 msk fiberhusk
- 1/2 tsk bakpulver
Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar. Vispa sedan gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande. Vänd sedan ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna. Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.
Powerwalk 47 minuter
Har nu lärt mig "print screena" med min iPhone, så slipper ta kort på min iPhone! Gick en av mina standardrundor på Pansarvallen. Skön, solig promenad med knän som mådde bra! *peppar, peppar*
Midsommarlunch
Ok, midsommarlunch kanske ska ätas på midsommarafton eller möjligtvis på midsommardagen och inte idag... Men den som väntar på nåt gott! Gott och fräscht så det räcker och blir över! Både matjesillen och senapssillen innehåller 12 g kolhydrater/100 g, vilket ändå får lov att vara ok. Köttbullarna är Dafgårds nötköttbullar (brukar göra egna men ibland är det gött att slippa rulla) som har hög kötthalt och 8 g kolhydrater/100 g. Snurrade ihop några mumsiga ostrulla (Västgötakloster) för att höja upp fetthalten.
Fläskfilé med sallad och bearnaisesås
Midsommaraftonens fest ledde till att vi inte var alltför sugna på att stå och laga mat i köket igår. Att slappa var högsta prioritet! Därför köpte vi god hämtmat. Jag gjord en specialbeställning i form av fläskfilé med sallad och bearnatisesås. Ursäkta den urdåliga bilden...
Gräddig broccolisoppa
Denna soppa är det andra gången jag gör sedan jag började äta enligt LCHF. Mmm. Den är perfekt lunchmat. Väldigt god och snabblagad!
Gräddig broccolisoppa:
- 2 pkt bacon
- ett gäng färska champinjoner
- en klick tomatpuré
- 1 gul lök
- 2, 5 dl grädde
- 5 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- färsk basilika
- vitpeppar
- rikligt med broccoli
Upp i tallriken o mal lite svartpeppar över det sista.
Recept från: Min svägerska Marie
Fläskfilé med sås och ugnstekta grönsaker
Är inne i en period då jag är extra förtjust i fläskfilé! Middagen igår blev mumsig med sina fina smakkombinationer som för tankarna (smaklökarna?) till Medelhavet.
Fläskfilé med sås och ugnstekta grönsaker:
4 personer
Kött och sås:
- 500 g fläskfilé
- 2 vitlöksklyftor
- smör att steka i
- lite salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk rosmarin
- ca 3 dl grädde
- 2 tsk fransk senap
- 1/2 köttbuljongtärning
Ugnstekta grönsaker:
- 2 squasch
- 2 rödlökar
- hela vitlöksklyftor
- ca 2 tsk smör
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
I orginalreceptet smaksätts såsen med 1 msk persilja, något vi tyvärr glömde. Tror det hade varit jättegott!
Inspiration från recept på: arla.se
Bild från arla.se
Tacogömma
Tacos strax före jag for på semester till Nice (resan har varit toppen!) och tacos direkt när jag kommer hem... Ja, vad ska man säga, tacos är gott!
I Nice (1 vecka) har jag "fuskat" med kosten och det märks både på vikten och midjemåttet, vilket inte var förvånande. Dock tror jag att det är en hel del vätska som samlats. Jag tycker att det hittils har varit lätt att ställa om till LCHF sedan jag kom hem, har (ännu) inte saknat kolhydraterna i vare sig kropp eller knopp.
Denna tacogömma, som vi åt till middag igår, ligger något högt på kolhydrater pga. tacokryddan. Att de nödvändigtis ska behöva stoppa i socker i den... Det viktiga är att man är medveten om det och därför inte äter det alltför ofta tänker jag.
Bild från meterobloggen.se (Jag glömde ta kort på maten igår.)
Tacogömma:
4 personer (väl tilltaget)
- 1 burk crème fraîche
- 200 g Philladelphiaost
- 2 ägg
- Blanda/vispa ihop. Häll i botten på en stor ugnsform.
- 500 g nötfräs
- 1 gul lök
- smör att steka i
- 1 paket krossade tomater
- 2 påsar tacokryddmix (jag gillar hetta och brukar ta 1 påse vanlig och 1 påse "hot")
- Ev. lite salt & peppar
- 1 grön paprika
- 1 gul paprika
- riven ost
Recept från: Min svägerska Anna
Tacos ikväll och Nice imorgon
Vi gjorde tacos till middag ikväll. Jag fattar inte riktigt hur det kan vara så barnsligt gott, men det är det. Självfallet äter jag min tacos utan bröd, hårda som mjuka. Jag gillar att ha créme fraiche chili paprika till min tacos. Hade jag även ikväll, fast det syns inte på bilden.
Bild från arla.se
Jag kommer inte att uppdatera bloggen på drygt en vecka, för imorgon bitti åker jag, min fästman och hans familj till Nice i en vecka! Titta gärna in nästa onsdag igen, då uppdaterar jag med största sannolikhet!
Au revoir!
Fläskpannkaka
Min fästman har verkligen längtat efter denna smarriga fläskpannkaka! Den blev så god senast. Vi slog till med den till lunch idag. Den går fint att frysa in, vilket gör den till bra "matlådamat". Är också busenkel att göra!
Är min fästmans tallrik. Jag äter inte lingonsylt...
Fläskpannkaka:
- 350 g stekfläsk
- 50 g smör
- 8 ägg
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 250 g keso
- 2 dl riven ost
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
Recept från boken: LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson
Ägg med keso
Det låter inte alls som en trevlig kombination, men det smakar faktiskt jättebra tillsammans: Ägg med lite salt och keso! En frukost att variera med.
Vägning och mätning
Vägde mig nu på morgonen och mätte midjemåttet. Är nöjd och glad över resultatet!
På 5 veckor har jag tappat 3 kg och 4, 5 cm i midjemått.
Har hänt mest just de senaste 1-2 veckorna, då jag ändrat en del i min kost (minskad mängd och minskade kolhydrater). Nu är jag halvvägs mitt mål faktiskt. 3 kg kvar to go!
Min kisse Felix illustrerar vikten av att dricka ordentligt med vatten
när man äter enligt LCHF. Eller i alla fall försöka dricka ordentligt...
Imorgon 5 veckor med LCHF
Jag tycker faktiskt inte att det har varit särskilt svårt att äta enligt LCHF dessa snart 5 veckor. Visst, jag måste ta kamperna med hjärnan med dess känsloliv som vill ha socker, men jag äter sig mätt på mat som smakar bra. Väldigt skönt att inte vara blodsockerkänslig längre. Dagen blir absolut jämnare och mer harmonisk!
Har dock kommit fram till att jag ätit mig för mätt. Min viktnedgång har varit väl långsam, vilket jag ser inte bara kan förklaras av att jag inte "har så många kilon som ska/måste bort". Jag har ätit för stora portioner. Kalorier är ändå kalorier. Tycker inte att det är konstigt att det skett såhär i början, lätt att ta till för att försöka stilla behov. Har minskat portinerna det senaste. Dessutom upplever jag att jag behöver tighta åt kolhydratmängden -och innehållet ytterligare. Försöker dra ned något på mängden vita mejeriprodukter, pga. dess mjölksocker. Tar minder portioner turkisk yoghurt om morgnarna tex. I början åt jag nötter eller mandlar till mellanmål varje dag, nu är det sällan jag äter dessa livsmedel.
Mitt mantra är: "Rom byggdes inte på en dag". Uthållighet är a och o för att nå fram till målet.
Viktigt är också insikten i att förändringar kan erfordras. Fungerar inte saker som förväntat finns uppenbarligen ett behov av att förändra, justera kosten.
Ser att jag har en del läsare här på min blogg. Roligt! (Bild på dig ovan) Vill tala om att jag välkomnar ett avtryck i kommentarsfältet. Kanske du har en fundering, åsikt eller en fråga till mig? Kanske du saknar något i min blogg? Gör din röst hörd, vetja!
Go'a gubbar
På torget sålde de go'a gubbar för ynka tjugo spänn idag. Gick inte att stå emot, och varför skulle jag? Jordgubbar är så himla gott! På vintern kan jag längta till denna tid då man kan mumsa färska gubbar. Ikväll blir det mys med några jordgubbar och en stor kopp Earl Grey russian thé. Så ska en kväll med regnoväder tas!
Kräftpaj
Både förr och som LCHF:are står sig matpaj som en favorit (bland andra) hos mig. I afton har jag snickrat ihop en välsmakande LCHF-paj som serveras med en kall dillsås. En försmak av sensommaren med dess kräftskivor. Åh, nu längtar jag efter kräftskiva (men sommaren får gärna gå långsamt)!
Detta pajskal tycker jag tyvärr blev sådär. / Recept nedan) Blir en lite gummiaktig konsistens i maträtter av fiberhusk, tycker jag. Inte är särskilt angenämt. Gillar inte heller smaken av fiberhusk. Här om veckan gjorde jag en räkpaj med ett pajdeg på bl.a. havrekli och sojamjöl som blev supergott! Men också mer kolhydrater pga. havrekli... Om man inte har lust att bekymra sig över kolhydraterna kan man ju alltid göra en paj utan pajskal.
Kräftpaj
Pajdeg:
- 50 g smör
- 1 dl kruskakli
- 1/2 dl fiberhusk
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg
- 1 msk vatten
Fyllning:
- 3 ägg
- 250 g keso
- 1/2 burk créme fraiche chili och paprika
- 170 g kräftskjärtar i lake
- 2 1/2 dl riven Västerbottenost
Kall dillsås:
- 2 dl turkisk yoghurt (10% fett)
- 2 msk dill
- en klick majonäs
- örtsalt efter behag
Recept på fyllning och kall sås: Eget
Powerwalk 47 minuter
Äntligen slutade det åska och regna så att jag kunde bege mig ut i naturen. Dock började det regna igen efter halva rundan, men det var bara avsvalkande och skönt!
Det är så himla härligt att vara ute och powerwalka! Men tyvärr har jag nu känningar i mitt högra knä, så det är dags för några vilodagar. Vill verkligen inte att det ska förvärras, så jag måste ta det piano. Jag är så otroligt förbannad, ledsen och besviken över mina värdelösa knän. (Mina knäskålar rör sig felaktigt och skaver därför mot vävnad, vilket ger inflammation.) Dock blir jag inte lyckligare av att tänka på allt jag inte kan göra pga. mina knän, se hindren. Försöker tänka på vad jag kan göra. Jag kan vara ute och gå, i kontrollerade mängder, igen. Det var totalt uteslutet för en tid sedan. Är också lättad över att jag inte längre har konstant smärta. Vill aldrig tillbaka till det.
Low carb-bröd med gojibär
Dagens lunch skulle man basolut snarare kalla en brunch... Men idag ville jag ha något som gick att svänga ihop snabbt och lätt. Det resulterade i en skiva Low carb-bröd med mycket Bregott samt Västgöta klosterost. Till detta en äggröra på två ägg, smör, lite grädde och salt, förstås.
Low carb-brödet har god smak, är mättande och är urgott att rosta! Dessutom innehåller det en hel del linfrön, vilket ju håller magen i trim. Nackdelen med brödet tycker jag är att det innehåller lite väl mycket kolhydrater. (Bl.a. från gojibär, kruskakli, nötter och solrosfrön...) Man får käka det med måtta.
Low carb-bröd med gojibär:
1 limpa
- 50 g smör
- 100 gram blandade nötter, te.x. hasselnötter och mandel
- 4 dl hela linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl torkade gojibär
- 50 g kruskakli
- 2 tsk bakpulver
- 1 1/2 msk malda brödkryddor
- 1 dl créme fraiche
- 250 g keso
- 6 ägg
- 2 msk solrosfrön
Recept från boken: LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson
Ett glas rött
Njuter av ledighet och ett glas Lindemans Bin 50 shiraz. Det är tur att man kan dricka rött och vitt (torrt!) vin när man äter enligt LCHF, för jag är en riktig vinfantast!
Italiensk köttfärslimpa
Gjorde en italiensk köttfärslimpa till lunch idag. Den blev god, men den ser lite tråkig ut, då det vätskade sig mycket från kött och tomater. Problemet hade ju dock lätt kunnat åtgärdats genom att lägga upp alltsammans på ett fat när man ska servera den.
Italiensk köttfärslimpa:
- 1 vitlöksklyfta (2 tog jag)
- 500 g nötfärs
- 1 ägg
- 1 dl grädde
- 1 msk torkad oregano och/eller basilika
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 125 g mozzarella (jag tog mer, närmare 200 g)
- 1 msk grön pesto
- skivade svarta oliver
- pinjenötter
- coctailtomater
- 1 rödlök (glömde jag)
- olivolja
- rucolasallad
Recept från boken: LCHF på mitt sätt av Ulrika Davidsson
Turkisk yoghurt med kokos
God morgon! Turkisk yoghurt med kokos är en ny kombination för mig. Smaskigt och somrigt! Äter också ett ägg med salt och dricker ett par koppar svart kaffe. Att ha grädde i kaffet (i äkta LCHF-anda) är ingenting för mig, jag vill ha mitt kaffe svart som natten.
Trädgårdsbär med vispgrädde
Det regnar och åskar ikväll. Jag har myst ner mig framför en bra serie i soffan. Nu sitter det fint med lite trädgårdsbär med vispgrädde! Garants trädgårdsbär (9 g kolhydrater/100 g) är en mycket god blandning. Inget att äta var dag, men väl till TV-seriemys.
Bild från: tyckomgarant.se
Ädelfilé
På Sveriges nationaldag bör man festa till det lite. Jag och min fästman gjorde en god fläskfilé med ädelost. Grymt god, kommer att göras igen!
Ädelfilé:
ca. 5 personer
- smör
- broccoli
- 1-2 vitlöksklyftor
- fläskfilé ca. 500 g
- 1 paket bacon
- 1 burk créme fraîche
- 2 dl vispgrädde
- lite kalvfond/
- lite soja (gärna Renée Voltaire Tamari)
- 1 paket Kviblile ädelost
- lite riven ost
- isbergssallad
- tomat
- gurka
Inspiration från recept på: lchfrecept.com
Bild från: reneevoltaire.se
En god soja tycker jag.
Powerwalk 59 minuter
Dagens powerwalk kändes faktisk som innan jag började äta enligt LCHF. Det var med lätta steg jag tog mig runt. Kanske jag har kommit till ett stadie då min kropp anpassat sig väl till "fettdrift". Idag gick jag ganska långt, men inga känningar i knäna. Peppar, peppar. Med mina knäproblem måste jag vara väldigt lyhörd och inte förivra mig.
Kebabsallad
Till lunch idag kommer jag att äta kebabsallad. Det är rester från gårdagen. Sedan jag blev LCHF:are blir det oftast kebabsallad när jag beställer mat från pizzerior. Inte så dumt alls!
Bild från: helenaljunggren.com
Ugnsomelett med räkor
Idag blev det ugnsomelett till söndagslunch.
Ungsomelett med räkor:
3-4 pers
- 6 små ägg
- 4 dl grädde
- 2 dl västerbottenost
- rökt skinka
- räkor
- salt & peppar
- smör till formen
Servera med en sallad av tomat, gurka och rödlök i olivolja, peppar och lite salt.
Recept: Eget
Powerwalk 35 minuter
Har varit ute på en varm och solig powerwalk idag igen. Skönt! Blev en kort tur, det var vad tidsplaneringen idag tillät.
Mini Babybelost
Ett bra LCHF-mellanmål tycker jag är Mini Babybelostar, "Glada kon" (eller "Galna kon" som jag felaktigt brukar säga...) Osten är smakrik, god och känns lite lyxig.
Smörstekt lövbiff med smörfrästa färska champinjoner
Gårdagens lördagsmiddag var helt i min stil, den blev riktigt god!
Smörstekt lövbiff med smörfrästa färska champinjoner:
2 personer:
- 4 lövbiffar
- smör att steka i
- 2 vitlöksklyftor
- ca. 8 stora färska champinjoner
- ca. 1 dl grädde
- salt & peppar
- grovmalen svartpeppar
- lite persilja
- Lohmanders bearnaise (är den godaste färdiga bearnaisen!)
- Några kvistcoctailtomater
Hetta upp (en annan) gjutgärnspanna. Salta lövbiffen och peppra med grovmalen svartpeppar. Stek lövbiffen hastigt i gott om smör.
Servera med Lohmanders bearnaise och kvistcoctailtomater.
Recept: Eget
Bild från lohmanders.se
Chokladbollar á la LCHF
Min kropp trånar inte längre efter socker, den är avgiftad, men min hjärna spelar mig ett spratt. Den vill väldigt gärna ha lördagsgodis.
Jag har nu bakat chokladbollar á la LCHF. Inget att konsumera i överdrift (framför allt pga. chokladen) men lämpligt som lördagsgodis. De blev ganska smarriga!
Chokladbollar á la LCHF:
- 100 g smör
- ca. 100 g grovt hackade hasselnötter
- 150 g kokos + ca. 50 g till garnering
- 1/2 tsk vaniljpulver (pulver, ej socker!)
- 50 g kvalitetschoklad med kakaohalt 70%
- 2 msk vispgrädde
- 1 msk kallt kaffe
Inspiration från recept på: lchfrecept.com
Turkisk yoghurt och ägg
En vanlig frukost för mig är turkisk yoghurt (10% fett) med linfrön. Ibland, som idag, har jag i lite solrosfrön också. (Solrosfrön har egentligen lite för hög andel kolhydrater.) Till detta ett ägg med salt och majonäs. Jag tycker att det är barnsligt gott med yoghurt och ägg!
Förvarar mina fröer i en fin låda!
Avokado- och mozzarellasallad
Eftersom det är varmt och vi relativt snart är bortbjudna på middag passar det nu, som extremt sen lunch, bra med en enkel sallad.
Avokado- och mozzarellasallad:
- mycket avokado
- mycket mozzarella
- sallad
- tomat
- gurka
- olivolja
- salt & peppar
Powerwalk 43 minuter
Nu har jag, mitt vätskebälte och min iPhone varit ute på en rask, skön promenad i solskenet. Drygt 4,5 kilometer blev det idag.
I min iPhone har jag applikationen RunKeeper. Den håller koll på distans, minuter/kilometer, kilometer/timma, förbrända kalorier, karta med mera. Applikationen är dessutom gratis. Man kan ställa in att en kvinnoröst med jämna mellanrum talar om hur man ligger till, vilket roar mig.
När jag är ute och går lyssnar jag alltid på P3 eller har på någon härlig musik via Spotify. Det är ett måste och gör det hela njutningsfullt.
Sedan jag började äta enligt LCHF, vilket var för fyra veckor sedan, har jag upplevt att det är tungt att gå raska promenader. Benen är tunga, jag är seg som kola. Har förstått att det är på detta sätt för vissa, bara att härda ut!
God förmiddag och välkommen hit
Vad passar väl bättre än att börja sin blogg, liksom dagen, med frukost?
Efter en go' sovmorgon gjorde jag mig en äggröra. Den är gjord med kärlek men framför allt med mycket smör samt grädde. Hittade lite smaskig rökt skinka i kylen också.
Vart du har kommit?
Jag är en LCHF:are som heter Linda. Detta är en blogg med syftet att inspirera andra LCHF:are och de som är nyfika på denna fettrika och kolhydratsfattiga kosthållning.
Jag har börjat äta enligt LCHF för att jag vill gå ned i vikt. Att mitt blodsocker stabiliseras och att kosthållningen förebygger karies ser jag som mycket välkomna effekter jag får på köpet.